Поділитись:

Луцький виш перевіряли через аномальну кількість студентів-призовників

Вівторок, 23 квітня 2024, 15:02
Луцький виш перевіряли через аномальну кількість студентів-призовників

Луцький національний технічний університет перевіряли через аномальну кількість студентів призовного віку.

Про це журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» повідомила Державна служба оцінювання якості освіти у відповіді на інформаційний запит.

Нагадаємо, що 10 квітня ми писали про перевірку в освітньому закладі. Тоді наше джерело інформувало: перевірка проводиться через велику кількість студентів мобілізаційного віку. Проте ректорка університету Ірина Вахович це спростовувала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Афера по-луцьки: як Поліщук залишив військових без квартир

«Ми увійшли в десятку університетів за кількістю студентів, які навчаються сьогодні в Україні. Відповідно ми цікавий університет, який динамічно розвивається, і перевіряють. Ділимося досвідом з іншими університетами щодо того, як нам вдається це в нинішніх складних умовах. Вона у нас цілий тиждень буде тривати до п'ятниці», – коментувала ситуацію Вахович.

Ірина ВаховичІрина Вахович

Але у відповіді Державної служби якості освіти описується інша ситуація:

«Протягом січня-лютого 2024 року Службою здійснювався аналіз інформації з Єдиної державної електронної бази з питань освіти про заклади освіти. А саме про кількість здобувачів вищої та фахової передвищої освіти чоловічої статі 1964-1994 років народження за денною формою навчання, які вступили або були поновлені на навчання до закладів освіти у 2021, 2022 та 2023 роках. Результати аналізу загалом свідчать про аномальне збільшення контингенту у 2022 році (в цілому по країні у 19 разів, або на 1879,5 %)», – йдеться в документі.

Саме тому в службі вбачають значні ризики й проблемні питання при підготовці таких фахівців. Бо ж це може призвести до тривалих негативних наслідків: неналежної організації освітнього та управлінського процесів, неналежного забезпечення закладу вищої освіти науково-педагогічними (педагогічними) працівниками, неналежного матеріально-технічного забезпечення освітнього процесу та соціально-побутової сфери, неякісної організації практичного навчання та підсумкової атестації, неналежної якості освіти.

«У рамках зазначеного моніторингового дослідження в період з 08 по 12 квітня 2024 року Службою проведено позапланову перевірку Луцького національного технічного університету стосовно питань прийому на навчання та якості організації освітнього процесу для здобувачів вищої освіти денної форми навчання, які вступили або були поновлені до закладу вищої освіти у 2022 та 2023 роках», – додають у відповіді на запит.

Луцький національний технічний університетЛуцький національний технічний університет

Якщо в результаті перевірки, пояснюють фахівці, виявлять порушення, то протягом п'яти робочих днів видає відповідне розпорядження. Крім того, нам повідомили, що усі матеріали, які підготують після перевірки, направлятимуть до МОН та оприлюднять на офіційному Державної служби якості освіти.

Нагадаємо: ще у 2023 році українські вищі навчальні заклади (ВНЗ) фіксували небувалий приріст студентів-контрактників. Волинь – не виняток.

В умовах значного скорочення населення (за даними ООН, з України змушені були виїхати понад 5 млн людей) мало б меншати і студентів платної форми навчання. Частково так і є – стало менше студенток і студентів до 20 років, традиційного віку для вступу до університетів. Натомість різко – у рази – зросла кількість студентів віком 30-50 років. Мова йде про десятки тисяч чоловіків, які раптом вирішили здобути вищу освіту.

Зокрема, відсоток зростання кількості чоловіків у Луцькому національному технічному університеті становить +442%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів